Čas priprave: 40 minut
Naravni čas vzhajanja: 2 uri in 10 minut
Kuhanje: 11 minut
Nežno zamrzovanje: 2 uri
Težavnost: Povprečna
*primerno za vegane
Sestavine za 8 kruhkov:
- 1 zavojček dehidriranega pivskega kvasa
- 420 ml tople vode
- 3 jedilne žlice sladkorja
- 3 žlice medu
- 620 g moke tipa “0”
- 1,5 žlica fine soli
- Makova zrna
Postopek
Vzhajanje
V posodo mešalnika vlijemo vodo in dodamo kvas, premešamo in pustimo stati 5 minut, da aktiviramo kvasovke. Pri počasnem mešanju z mešalnikom dodamo sladkor, žlico medu, moko in sol. Ko se sestavine zgostijo, gnetemo še toliko časa, da nastane kompaktno testo, mehko, vendar ne preveč lepljivo.
Testo prestavimo v naoljeno posodo, ga pokrijemo s folijo in prestavimo v Freddy-ja/Fresco, vklopimo funkcijo naravnega vzhajanja na 28°C za 1 uro in 30 minut.
Nato testo razdelite na 10 delov in jih oblikujte v kroglice, razporedite po krožniku prekritim s peki papirjem, pokrijte in pustite vzhajati v Freddy-ju/Frescu pri 28°C še 20 minut.
Z rokami, rahlo namazanimi z oljem, jemljite kroglico po kroglico in jih z dlanmi oblikujte v klobaso. Oblikujte tako, da dobite obliko krofa z luknjico na sredini.
Kruhke dajte ponovno na krožnik obložen in prekrit s peki papirjem in pustite vzhajati v Freddy-ju/Frescu 20 minut.
Pečico segrejte na 250°C. V veliki ponvi zavrite vodo z dvema žlicami medu. Vsak kruhek položimo v vrelo vodo za 30 sekund na vsaki strani in pazimo, da se ne sprime. Odcedimo in položimo na pekač obložen s peki papirjem, potresemo z makom in pečemo 10 minut na vsaki strani.
Nasveti
Nežno zamrzovanje
Lahko pripravite večjo količimo bagel kruhkov in jih zamrznete s funkcijo nežnega zamrzovanja. Potem jih lahko shranjujete v zamrzovalniku do 10 mesecev. Za regeneracijo ne rabite več kot deset minut v predhodno ogreti pečici na 180°C.